Hacker verkoopt Instagram Accounts

Eerder deze week gebruikte een groep hackers een bug in Instagram om de telefoonnummers en emailadressen van zo’n 6 miljoen gebruikers te stelen en blijkbaar wordt deze informatie momenteel voor slechts $10 verkocht.

De hackers hebben zich voornamelijk gericht op geverifieerde gebruikers, waaronder Selena Gomez, wiens account twee dagen geleden compleet werd overgenomen. De hackers gebruiken deze glitch om vreemde foto’s op profielen te plaatsen.

In een lijst die naar de Daily Beast is verzonden bevinden zich zo’n 1.000 namen van diverse bekende personen, waaronder celebrities, atleten en personen die actief zijn in de media.

De hackers hebben naar het lijkt ook minder belangrijke personen gehackt, want ook deze informatie is voor slechts $10 (aan bitcoins) te koop.

Instagram heeft het lek en de hack inmiddels toegegeven, hoewel het erop lijkt dat ze het aantal getroffen accounts lager houden dan dit in werkelijkheid is.

“Hoewel we niet kunnen vaststellen welke specifieke accounts zijn getroffen door de hack, geloven we dat het een klein percentage van alle Instagram accounts betreft,” schreef Instagram CTO Mike Krieger.

Instagram heeft zo’n 700 miljoen accounts, waarmee de zes miljoen getroffen accounts inderdaad een klein percentage is van het totaalaantal accounts.

Hoewel de accounts te koop zijn lijkt het erop dat DoxaGram, de site waar de accounts te koop worden aangeboden, offline is. Of dit het resultaat is van Instagram’s inspanningen blijft tot op heden een raadsel, TechCrunch heeft naar meer informatie gevraagd.

Of de site nou wel of geen accounts te koop aanbiedt, de hackers hebben nog steeds toegang tot de directe contactinformatie van diverse ‘high-profile’ accounts en kunnen deze uiteraard ook via andere kanalen te koop aanbieden. Anderen hebben de gegevens namelijk hoogstwaarschijnlijk al gekocht, waardoor de lijst met gegevens in principe openbaar is of ergens anders voor meer zal worden verkocht indien DoxaGram offline blijft.

Instagram claimt dat het lek inmiddels gedicht is en dat het samen met de autoriteiten werkt aan preventieve maatregelen. Krieger schrijft: “Het beschermen van de community is sinds de eerste dag een topprioriteit en we werken er constant aan om Instagram een veilige plek te houden. We verontschuldigen ons voor hetgeen er is gebeurd.”

Hoewel de site (DoxaGram) waarop de informatie wordt aangeboden momenteel offline is, is de kans groot dat deze binnen niet al te lange tijd weer gewoon bereikbaar is. Naar het lijkt is de oorzaak van het offline zijn de gigantische stroom bezoekers die interesse heeft in één of meerdere accounts.

Update, 03-09-2017 17:22 uur:

Het domein DoxaGram.ws is door Facebook geblokkeerd.

De service is inmiddels weer bereikbaar via:

Wil je vaker als eerste dit soort nieuwsberichten ontvangen?

– Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We zien je graag terug bij ons volgende nieuwsbericht!

Promotie-met-iPhone
Category: Updates
Tags: Updates
Vorig bericht
Instagram heeft een datalek
Volgend bericht
Instagram Verificatie Badge Kopen