Invloed van Social Signals op SEO

Social Signals zijn letterlijk vertaald sociale signalen. Social Signals ontstaan door bijvoorbeeld de link van een website te Tweeten. Zoekmachines zoals Google pikken deze Tweet op als een sociaal signaal richting de website die in de Tweet is geplaatst.

Hebben Social Signals effect op je rankings?

Google verklaard keer op keer dat dit niet het geval is, maar het is een onlosmakelijk feit dat social signals in verband staan met (hogere) rankings.

Goede content wordt anno 2016 immers razendsnel gedeeld op sociale media.

Een zoekmachine als Google zou haast gek zijn om deze signalen niet mee te nemen in haar algoritmes. De algoritmes bepalen hoe hoog een website voor een bepaald zoekwoord moet opkomen in de zoekresultaten.

Social Signals als losse content

Sociale signalen worden meestal niet als ‘echte backlink’ gezien, alleen al om het feit dat vrijwel ieder sociaal netwerk een “nofollow” tag meegeeft aan de (uitgaande) link.

Een Tweet met een link naar je website is dus geen (volwaardige) backlink, maar wel een sociaal signaal.

Wat wel interessant is, is het feit dat bijvoorbeeld Tweets op zichzelf worden geïndexeerd in de zoekresultaten.

Hierdoor heb je kans dat een Tweet (met of zonder link) zal opkomen voor bepaalde zoekwoorden als op zichzelf staand zoekresultaat.

Een in Google geindexeerde Twitter Tweet

Nou heeft dit twee voordelen;

1) Een bezoeker klikt op je link vanuit Google, en komt op je ‘branded’ Tweet terecht.

Hiermee komt de bezoeker in aanraking met je merk, wat vrijwel altijd een voordeel is zeker wanneer het zoekwoord gerelateerd is aan je merk.

2) Er gebeurd hetzelfde als in punt 1), echter staat er nu een link naar je website in de Tweet.

Hierdoor kan de bezoeker direct naar je site doorklikken vanuit de Tweet, en heb je dankzij social signals toch indirect het voordeel van ‘normale’ SEO benut.

Enkel met Social Signals ranken?

Het schijnt mogelijk te zijn dat je voor bepaalde zoekwoorden redelijk hoog kunt opkomen in Google door enkel social signals te gebruiken.

En ergens klopt dat ook wel… Laten we als voorbeeld de Foodbloggers erbij pakken, die momenteel vooral op Social Media razend populair zijn.

Deze groep bloggers heeft over het algemeen wel enigszins verstand van (on-page) SEO, maar blijft achter in het vergaren van (echt waardevolle) backlinks. Sterker nog, er gaan vaak meer links uit dan dat er in komen.

Toch weet deze groep bloggers, wanneer ze bijvoorbeeld een recept plaatsen op hun website, relatief hoog op te komen in de zoekresultaten voor de zoekterm van het recept.

En zelfs na het uitvoerig checken van backlinks, blijkt dat er geen of nauwelijks backlinks voor het rankende artikel aanwezig zijn – terwijl er concurrentie in de zoekresultaten is en de bloggers elkaar weten te outranken aan de hand van sociale signalen.

Gek is het hoge ranken echter niet, als je ziet dat 99% van de Bloggers Google Analytics gebruikt.

Google pikt het dus niet alleen op wanneer bloggers een website via Facebook delen en dit bericht veel likes, reacties en shares ontvangt – ze zien voornamelijk dat er uit zo’n Facebook post (waardevolle en oprecht geïnteresseerde) bezoekers voortkomen.

En die bezoekers lijken volkomen terecht gewaardeerd te worden door Google en andere zoekmachines… Laten we het daarom voor het gemak even Social SEO noemen.

Zeker gezien het feit dat on-page SEO steeds minder lijkt mee te tellen, zijn Foodbloggers een zeer interessante groep om qua Social SEO in de gaten te houden.

Social SEO

Social SEO is iets wat met de dag groeit.

Een helemaal officiële term is het nog niet, maar met de aankomende zoekmachines van bijvoorbeeld Facebook gaan we op dit gebied van SEO nog veel veranderingen zien.

Zou het bijvoorbeeld mee gaan tellen of een link (vaak) via WhatsApp gedeeld word, of hoeveel bezoekers er vanuit een Instagram profiel terecht komen op je website?

Gezien het feit dat Facebook beide netwerken bezit en op die manier goed kan achterhalen welke content populair is, lijkt het ons een zekere zaak dat dit soort sociale signalen zwaar zullen gaan wegen in de toekomst van zoekmachine optimalisatie.

Wil je vaker als eerste dit soort nieuwsberichten ontvangen?

– Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We zien je graag terug bij ons volgende nieuwsbericht!

Promotie-met-iPhone
Category: Updates
Tags: Updates
Vorig bericht
Instagram Insights
Volgend bericht
Live Video Streamen op Instagram